Az első két gyerekmenüs bejegyzésben nem esett túl sok szó a zöldségekről (pontosan semennyi), csak a hús, a hús, a hús és az édesség volt porondon. Azért ennél keményebb az élet. Spenót, sóska, brokkoli, zöldbab, káposzta is van a világon, persze ezektől a kölykök úgy rettegnek, mint a sárkánytól (nálunk még Süsütől is, pedig ő aztán csak vadkörtét eszik, gyerekeket egyáltalán nem).
A zöldségek vitaminokban, rostokban, ásványi anyagokban gazdagok, tehát fontos szerepük van gyerekeink egészséges életmódjában és a növekedésükben is. Nem kell pánikolni, ha a csemeténk eltolja magától a tányérját, amin nevezetesen valami földféle van. Van megoldás! Megmutatom, hogy én milyen taktikákkal szedtem rá az ellenállót.
Első trükk: fokozatosan haladtam
Fölösleges erőltetni, amit nem szeret! Ráfaraghatunk. Én szinte láthatatlan adagokkal kezdtem a zöldségetetést, amikor már kategorikusan eltolta magától. Aztán ezeket az apró mennyiséget növeltem szépen, lassan, fokozatosan. A lényeg az volt, hogy szokja az ízeket és az ahhoz kötött látványt. Igaz, babakorában nem tiltakozott a zöldségek ellen, tehát ismeri az ízeket, de úgy néz ki, elfelejtette, vagy csak kóstolgat, de nem a zöldséget, hanem engem, az anyját. (Azt még hozzáteszem, hogy nem mindig főzök pocsékul. Van, amikor kifejezetten finomra sikerül a főztöm, de bevallom, nem vagyok gasztrotündér.)
Második trükk: sütök, főzök
Divat a készétel, divat a ételrendelés, de én maradi vagyok. Főzök.
Igaz, sok főtt, illetve párolt zöldséget ki nem állhat, nem is erőlködtem, megpucoltam a répát, kezébe nyomtam, egye úgy, nyersen. Szereti! Ezt sok zöldséggel megtehettem, akár a karfiollal is (apósomtól tanultam, és láttam, más is előszeretettel eszi nyersen Franciaországban), de van, amivel muszáj kezdeni valamit, így kitaláltam, kipróbálom a grillezett és a rántott zöldségeket is: cukkini, paprika, padlizsán, hagyma, gomba (persze ez utóbbi se nem növény, se nem állat, hanem külön ország) stb. Egy kis szósszal megbolondítva még élvezi is, hogy tunkolhat valamiben. (Igen, a tilos ketchupra, majonézre, egyéb kis szószokra gondolok, sajnos, de néha muszáj stratégiázni.)
Harmadik trükk: megtanultam kamuzni
Párolt répával kínálni? Az aztán az öngól. Bezzeg a sárgarépás, reszelt sajtos szuflé. Nyert ügy! Kénytelen vagyok gyakran új, érdekes ruhába öltöztetni a zöldségeket. A paradicsomból paradicsomszósz lesz (hm, régen rajongott a koktél paradicsomért, ma már az is döcög), sokszor sima olasz “sugo al pomodoro” (paradicsom, só, bors, bazsalikom), vagy akár paprikás, zelleres, padlizsános. Rendszeresen készítek “quiches-t” (ejtsd: kis), amibe remekül el lehet rejteni a zöldségeket, ha jó apróra vágom össze, esetleg lereszelem. Működik! A gyerek szó nélkül megeszi, hiszen még sokszor zöldnek sem zöld. A csirkefalatokból is lehet kapni már zöldséges verziót, de magam is elkészítem, ha pepecselni támad kedvem. Amit még nem próbáltam, de hamarosan eljön az ideje, mert érdekel: cukkinis, zelleres vagy répás rosejbni (fórumon olvastam róla). Elképzelhető, hogy ennyire át lehet vágni a kölyköket?
Negyedik trükk: a gyerek által kedvelt ízeket adtam hozzá a zöldségekhez
Ahhoz, hogy egyáltalán kedve legyen megkóstolni valamit, az elején olyanokat adtam az alapételhez, amiket szeret. Például reszelt sajtot. A szeme előtt jól megpakoltam reszelt sajttal a csőben sütőben sült karfiolt, miközben ő csipegette a reszelt sajtot. A sárgarépa pürébe is szórtam. A quichebe is szórtam. Szórtam én mindenbe! De akár az imádott sonkából is adhatunk hozzá, csak lássa a saját szemével! Így az ellenségből érdekes étel lett.
Ötödik trükk: a pürék
Itt még nem tartunk, hiába próbálkozom (ez is fórumról… a krumplipürétől származik az ötlet). Nem adom fel, még próbálkozom, hátha megszereti, de a csemete még mindig visszautasítja. De a pürék, krémlevesek vagy a most nagyon divatos smoothiek igenis finomak! Szerintem. Látom, más gyerek problémázás nélkül megeszi, tehát előbb vagy utóbb működnie kell nálunk is. Lehet, hogy a kellemesen selymes textúra miatt szeretik a többiek? Nálunk csak a reszelt sajtos pirítóst eszi meg, még mielőtt a levesbe kerülhetne.
Hatodik trükk: az édeskék
Általában a gyerekek jobban szeretik az alapvetően édes zöldségeket, például a sárgarépát, az édesburgonyát, a sütőtököt, paradicsomot, zöldborsót. Ezeket nyugodt szívvel csempészem bele az aktuális ötletemhez.
Hetedik trükk: a színek
A legrosszabb, amikor a maga zöld mivoltjában kerül az asztalra a zöldség. Például a spenót. 😀 A dobozosról vagy zacskósról már nem is beszélve (persze sokszor nincs más választásom, sietni kell vacsorát rittyenteni az asztalra), mindenesetre sokkal jobb a friss, idény zöldség. Ha többféle szín található a tányérján, már nincs abszolút tagadás, ezért jól jön a sokszínű kaliforniai paprika!
Nyolcadik trükk: power point prezentáció egy kis cselfogással
Arcot “rajzolok” a tányérjára és már nemcsak a tejbegrízre, hanem a krumpli-husi fölé is: két fekete olajbogyó a szeme, piros kaliforniai paprika a szája, egy borsó az orra (na jó, belátom, nálunk sem sűrűn van mindenféle zöldség a hűtőben). Az arcot lehet variálni: ház, hajó, fa, macska… csak a fantáziánk szabhat határt.
Kilencedig trükk: a közös vásárlás
Együtt járunk vásárolni, így ő is kedvére válogathat és onnantól nincs mese, amit kiválasztott, meg kell kóstolnia. A piacot jobban szereti, mint a sima boltot, igaz kicsit drágább (néha jelentősen), de megéri, mert azt a színvilágot, illatáradatot a hyper-megák nem tudják prezentálni. A kicsi még csak két éves, de a nagynak, aki már közel öt, lehet mesélni arról, hogyan teremnek a zöldségek, gyümölcsök, hogy készül a sajt. Igaz ők ezt az óvodában már tanulták és a nagyszüleinél testközelben találkozhat a “jelenséggel”, de ismétlés a tudás anyja, ezért elég sokszor kérdez és mondja, amit már tud.
Tizedik trükk: együtt főzünk
Mindkettő szeret sertepertélni a konyhában és segíteni, különösképpen pogácsát gyúrni, lasagne tésztát adogatni, répát pucolni. Jobb is, ha ott vannak mellettem, így legalább látom őket, míg összedobom a vacsorát. Együtt mossuk meg a zöldségeket, együtt pucoljuk, együtt keverjük be a saláta levét. Szeretik a feladatokat: hozd ide az olajat, keresd meg az ecetet, hol a só, gyere keverd meg egy kis kanállal, tekerd meg a salátaszárítót, csipegess le egy kis petrezselymet a cserépből. Már ott tartunk, hogy kirobban a balhé, ha nem adok tennivalót a kezeik közé.
Amikor az alábbi fotókat nézegetem, mindig elkap a tettvágy, pontosan én is ilyen kreatív szeretnék lenni, de nem vagyok túl ügyes és naná, hogy mindig hiányzik valami a kellékek közül, de azért kísérletezgetni szoktam (ennél jóval kevésbé csinosra szokott sikerülni a művem).
Az eatzybeatzy.com weblapon olyan remekműveket találni, hogy a lélegzet is eláll. A most divatos bentok is megérnének egy misét, ami engem illet.
Legutóbbi hozzászólások