NEM HARAP A SPENóT

A francia bejgli

 

image

 

Az örök aranyérmes karácsonyi desszert

A mai napig homály fedi, hogy ki sütötte meg az első karácsonyi fatörzset. Talán 1834 körül a párizsi Saint Germain des Prés negyedben tanuló cukrászfiú, akinek a nevét sem tudhatjuk? Az egyik tábor ezt állítja. A másik pedig az 1860-as éveket említi és lyoni találmánynak tartja. Van egy harmadik tábor is, ők Pierre Lacam nevéhez kötik a fatörzset, aki III. Károly monacói herceg cukrásza és fagylaltmestere volt.  Szerintük az első fatörzset 1898-ban készítette el.

Eredetileg fából készült a fatörzs

Franciaországban több évszázadon keresztül szokás volt Karácsony előestjén elégetni egy jókora fatörzset (szilvafából, cseresznyefából, almafából, de olajfából, vagy akár tölgyfából, bükkfából is), melyet előzőleg megáldottak. Sóval hintették meg Pointou-Charente-ben, borral locsolták Provence-ban, de volt, ahol szenteltvízzel, vagy olajjal, tejjel, mézzel is, miközben imákat duruzsoltak el. A hagyomány szerint három napon át kellett égnie, ha előbb kialudt, szerencsétlenséget hozhatott.

image

Hit és babona

Úgy vélték, hogy a megáldott fatörzs megóvja a házat és annak lakóit. A hamuját szétszórták az istállókban, a gyümölcsöskertben és veteményesben, így védekeztek a betegségek ellen és ettől várták a gyarapodást. Egyesek úgy gondolták a hamu szétszórásával megakadályozzák, hogy a róka bejuthasson a tyúkketrecbe, a boszorkányok pedig a házakba. Mások pedig úgy, hogy így vetőmagot lehet szaporítani, vagy kikerülni a villámcsapást, sőt a haldokló szenvedését is lerövidíti. Amennyiben kútba hintették, a kígyókat tartották távol és a pletykákat. Koporsóba is beleszórták a hamut, ez szerencsét hozott a túlvilágon az elhunyt számára.

A hiedelem szerint balszerencsét hozott arra, aki ráült vagy átlépte a fatörzset, mielőtt az lángra gyúlt volna (hát még ha a lángoló fatörzsre ült rá…).  Mitöbb, ettől furunkulust is kaphatott a balfácán.

Az öntöttvas kályhák elterjedésekor elkezdtek kihalni ezek a hagyományok. Ekkor lépett porondra a fatörzs alakú sütemény.

Manapság remekbe szabott fatörzseket lehet kapni. Bûche de Noël néven található a receptárakban.

  image

 

 

Jöjjön az én fatörzsem “története”.

Recept

Sima piskótatekercs az alapja:

– 125 g cukor

– 4 tojás

– 100 g liszt

– 60 g vaj

– 1 kavéskanál sütőpor

– 1 csipet só

– 1 evőkanál víz

A krémmel vigyázat, sírva lehet fakadni a gyönyörtől, annyira finom:

-250 g mascarpone

– 4-5 evőkanál Nutella

image

A tojásokat szétválasztottam. A fehérjét a csipet sóval kemény habbà vertem. Külön edényben a tojás sárgájákat a cukorral (lustaságból porcukrot használtam) addig kevertem, míg ki nem fehéredett a massza. Ezután hozzáadtam a szobahőmérsékletű vajat, lisztet, sütőport, vizet. A végén fakanállal, óvatosan belekevertem a felvert tojásfehérjéket. Sütőpapírral kibélelt tepsire öntöttem a tésztát és 180 fokos előmelegített sütőben 12 percig sütöttem (Sütőtől függ, hogy kinek meddig kell sütnie). Amikor megsült, a papírral együtt feltekertem, még melegen. Jól oda lehet égetni a kezünket… Miközben hagytam kihűlni, összekevertem a Nutellát a mascarponéval. Miután kihűlt, én elhűltem, mert a tészta itt-ott eltört, kilyukadt, miközben széttekertem, de végül ettől életszerűbb lett a fatörzsem. Megkentem a krémmel a kilapított tésztát, feltekertem és a tetejét is bekentem, a falapáttal mintáztam.

image

Figyelem! Nincsen fatörzs gomba nélkül! Az enyémre csak hóember, pingvin, fenyőfa és cinkék kerültek, óh, jaj.

Készítettem egy kezdetleges kisfilmet (igazán parányi, ), vért izzadtam, mire összehoztam. Legalább fél órát dolgoztam vele…

FILM

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!